Oorsprong

Mijn oog viel erop. Op de groene sticker met ‘earth’ erop, verscholen onder de prijssticker van de weegschaal in de winkel. Er staat een nummer op en een website.

Nieuwsgierig geworden typ ik de URL in de adresbalk. Op het scherm dat verschijnt zie ik een glimlachende boer. Dat deze man een boer is, zie je aan het land achter hem. Hij draagt een petje tegen de zon, zo’n Frans hoedje, met rondom een klep. Een aantal termen vallen me op: oorsprong, ervaar, betrokkenheid, mensen, welkom. Het geeft de website een persoonlijke sfeer mee. Ik voel me welkom en ik neem de uitnodiging om een kijkje te nemen op de bananenplantage waar mijn Dole-banaan groeide met open armen aan. Ik ben nieuwsgierig!

Dus typ ik de vijf cijfers van de persoonlijke bananencode in: “Hallo, uw banaan is op de Taparto farm in Colombia opgegroeid”, staat er. Ook weer met een foto van een (andere) glimlachende boer met op de achtergrond bananenbomen. Ik scrol naar beneden en zie daar informatie over de Taparto farm, over de bananenregio in Colombia waar deze farm ligt, over de Dole-certificaten die deze farm heeft.

Onderaan op de pagina vind ik een filmpje over de reis die mijn banaan aflegt van farm tot fruitschaal: het bananenverhaal. Met prima uitleg, ik mis alleen de echte bananenbomen.

Terug op de homepage zie ik dat er meer te zien is over de bananen van Dole. Ik ga op bananenfarmtour waar ik door te scrollen een rondleiding over een echte bananenfarm krijg. Onderweg kom ik links tegen voor verdieping over verschillende onderwerpen: verschillende bananenrassen, persoonlijke verhalen van medewerkers, bananenteelt, duurzaamheid. Natuurlijk wordt de allerbelangrijkste vraag beantwoord: Waarom zijn bananen krom? (Nee, kijk zelf maar!)

kromme bananen

Met deze website zet Dole in op te behoefte van consumenten om te weten waar hun voedsel vandaan komt. Hoe het geproduceerd wordt en hoe boeren (lees: Dole) met hun gewassen omgaan. Dat inkijkje geeft Dole door middel van deze website. Door gebruik te maken van storytelling, vertellen ze open, eerlijk en krachtig het verhaal van de bananen (en ananassen) van Dole.  Een mooi voorbeeld!