Duidelijk. Geen Tocht

Ja, ook ik was bevangen van de Koorts. Niet het winterse griepje dat steevast de kop op steekt zodra de temperatuur het vriespunt nadert, maar Elfstedenkoorts.

Ik was niet de enige. De 16.523 volgers (op het moment van schrijven) van het twitteraccount @elfstedentweets waren ook op zijn minst koortsig.

Oorzaak van de koorts? De persconferentie die de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden belegde maandagochtend. Natuurlijk keek ik live mee en zag ik hoe voorzitter Wiebe Wieling rustig, helder, duidelijk uitlegde hoe het ijs langs de Elfstedenroute erbij ligt. Nog niet goed genoeg om een datum vast te stellen of een kanspercentage te geven. Dat doet hij dan ook niet. Hij laat zich daar ook na deze persconferentie niet toe verleiden in interviews die volgen. En geen interviewer die doorvraagt.

Naast de heldere en duidelijke uitleg toont Wieling empathie. Hij laat duidelijk doorschemeren dat ook hij niets liever wil dan die tocht uitschrijven en wellicht zelf schaatsen.

Hij doet dat subtiel, maar je kunt er als toehoorder niet om heen:

“We kunnen vandaag helaas geen uitspraak doen over een datum of over een kanspercentage.”

“Ik kan u verzekeren dat we met zijn allen keihard werken om die route te optimaliseren. We zullen er alles aan doen wat in ons vermogen ligt om de problemen die er zijn op te lossen zodat we verder kunnen gaan.”

“De zuidoostpunt van Friesland, dat baart ons op dit moment zorgen. En daar zijn we niet klaar mee.”

Ook ijsmeester Jan Oostenbrug laat zien dat hij niets liever wil dan de Tocht der Tochten organiseren. Het feit dat hij zijn zinnen niet helemaal netjes formuleert, verraadt zijn enthousiasme:

“We gaan voor de hoofdprijs, maar dan zal de natuur, en de natuur regelt hier alles in deze wereld, het is vandaag volle maan, nee morgen is het volle maan. En dan gaan we kijken wat die maan gaat doen. Slaat die de goede kant om dan houden we de wind in het oosten en dan ben ik de grootste optimist in Friesland. Dank je wel”.

Een andere oorzaak van mijn koorts is dat er nu veel openheid van zaken gegeven wordt door de vereniging. Er is een twitteraccount (@11stvereniging) in het leven geroepen en al snel ontdek ik @elfstedentweets. Hierdoor raakte ik snel betrokken bij het wel en wee langs De Route.

Dan volgen er drie dagen vol hoop, vertrouwen en optimisme. Steeds koortsiger volg ik nieuws en weerberichten op radio, tv, apps (Weer & Zo) en @elfstedentweets. Vooral die laatste laat zien dat iedereen de schouders eronder zet om de Tocht mogelijk te maken. Er zijn spontane acties van buurbewoners en scholen. Zelfs het leger wordt ingezet om de sneeuw weg te schuiven en zo de ijsgroei te bevorderen. De koorts stijgt en stijgt.

Het mag helaas niet baten. Tijdens de persconferentie van gisteravond windt Wiebe Wieling er geen doekjes om:

“Beste mensen, ik heb geen goed nieuws. Wij kunnen op dit moment geen toch uitschrijven. Het grootste gedeelte van de route is onvoldoende qua ijsdikte.”

“Ik kan u zeggen dat dit een heel moeilijk maar unaniem besluit is van het bestuur, maar ook van alle rayonhoofden. Het kan niet op dit moment. Het is frustrerend, maar het is de realiteit waar we mee te maken hebben”.

Wieling vertelt helder en duidelijk de feiten waarop het besluit is gebaseerd en je kunt er niet om heen. Ze hebben gelijk. Het ijs is te dun voor al die mensen die komen schaatsen en aanmoedigen.

Even later illustreert hij de wil en het enthousiasme van het bestuur en van de rayonhoofden en van de andere vrijwilligers door te vertellen dat het ijs veelal handmatig sneeuwvrij gemaakt is en dat één van de rayonhoofden zelfs voor door het ijs gezakt is.

Petje af dus voor de manier van naar buiten treden van het bestuur van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden en letterlijk met name voor Wiebe Wieling.

En ik ben niet de enige die dit vindt. Een klein rondje Twitter leverde deze tweets op. Ik had het niet beter kunnen verwoorden.

Ik hoop op een doorstart van de vorst, want “op âld iis friest it it bêst.” Aldus ijsmeester Jan Oostenbrug.