Betovering

Al eerder schreef ik er zijdelings over, het boek Arme kinderen, Arme Merel, geschreven door het gelegenheidsschrijversduo Merel van Esch en Bertram Westera.

Voor de kersteditie van het Kruispunt, kerkblad van de Protestantse Gemeente ‘s-Hertogenbosch, mocht ik Bertram Westera over dit boek interviewen. En dat was bijzonder; omdat ik nog nooit een interview gedaan heb. En omdat ik al in geen eeuwen meer in de kerk geweest was, behalve dan die ene keer laatst, toen het kersverse zoontje van vrienden gedoopt werd en ik gevraagd werd om het interview te doen.

Aldus geschiedde. En ik vond het heerlijk om te doen, dat interviewen en het schrijven. Het smaakt naar meer.

Dus kom maar op!

Hieronder de tekst van het interview:

Interview Bertram Westera over het boek Arme kinderen – Arme Merel

De mist is opgetrokken, dus ik kan de deur weer uit. Dit gevoel bekruipt  mij op de ochtend van het interview met Bertram Westera, de schrijver van het boek Arme Merel en de schrijfcoach van Merel van Esch die het boek Arme kinderen schreef. Samen vormen deze boeken de bundel Arme kinderen – Arme Merel. Het verschijnen van het boek en de bijbehorende actie zijn de aanleiding van het interview.

Beide boeken spelen zich af in mistige tijden. Arme kinderen speelt in de middeleeuwen, in het jaar 1021 om precies te zijn. Empel is het decor van het vanaf de eerste pagina spannende avontuur van Maatje en Stijn. Arme Merel speelt in het jaar 2012, het heden, op zich geen mistige tijd. Tot je het boek leest.

Arme kinderen is geschreven door Merel van Esch. Zij was 9 jaar toen ze aan het boek begon. Dat gebeurde tijdens het schrijfproject dat Bertram met een aantal kinderen uit groep 6 van basisschool De Bron startte. Het verhaal van Merel biedt veel aanknopingspunten om er een echt boek van te maken.

Bertram wil graag een keer samen met iemand een boek schrijven en hij toen geen ‘echte’ schrijver wist met wie hij dat kon doen, nam hij contact op met Merel en haar ouders.

Ze stemt in, ook al vindt ze het super spannend en ook wel een beetje eng. Elke week kruipen ze aan de keukentafel achter de laptop van Bertram. Alle ideeën en verhaallijnen bedenkt Merel zelf. Bertram typt: “Het is tenslotte mijn laptop”. Er wordt geschaafd en geschuurd aan de eerste versie. Magische elementen sneuvelen in het boek van Merel en krijgen juist een belangrijke plaats in het boek van Bertram. Zo speelt mist een belangrijke rol bij het reizen door de tijd en zijn de munten met hagedissen behekst . “De woorden hagedis en heks zijn etymologisch aan elkaar verwant. Ik vind het leuk om dan zoiets in mijn boek te verwerken. Het maakt het geloofwaardiger als historische feiten kloppen.” Deze gegevens, net als het gereconstrueerde Oudnederlands, maken dat het verhaal geloofwaardig is. Het is namelijk best lastig om een boek over een tijd te schrijven waarin je zelf niet leeft en waaruit niet veel overgeleverd is.

Het is echt een ongelooflijk spannend boek. Ook de koppeling tussen beide boeken is verrassend. De illustraties van Judith Rosema, die echt een middeleeuwse sfeer neerzetten versterkte de spanning. Ik bleef maar lezen en lezen, als in een echte ‘pageturner’. Ik  was betoverd toen ik het uit had.

Maar dat kan ook komen door het weer tijdens het lezen. Het was de hele tijd erg mistig buiten en dat versterkte de beleving van het boek zeker. Door de mist buiten, liet het boek mij niet los. Magisch toch?

Tot zover het boek zelf.

Waarom besteedt het Kruispunt eigenlijk aandacht aan dit boek? Voor het antwoord op deze vraag moeten we bij Marijn van Keulen zijn, Bertrams oudste zoon. Voor school maakte hij een werkstuk over armoede dichtbij. Hij kwam terecht bij de Voedselbank en daarmee ook bij Stichting Jarige Job, de stichting die verjaardagsboxen uitdeelt aan kinderen die afhankelijk zijn van de Voedselbank. Zij vieren meestal hun verjaardag niet omdat er geen geld voor is. Met deze box hoeven ze geen smoesjes meer te verzinnen op school en kunnen ze zich echt weer jarig voelen, compleet met traktatie, cake, kaarsjes en een cadeau.

De publicatie van Arme kinderen – Arme Merel is gekoppeld aan een actie in samenwerking met deze stichting. Daarom is er dus ook hier aandacht voor het boek en de actie. De Voedselbank is immers een instelling waarbij de kerk nauw betrokken is.

Want hé, is armoede ook niet één van de thema’s in dit boek? Armoede en te weinig eten, dat is de aanleiding, de oorzaak van het avontuur. En weer is er een verband. Met het werkstuk, met het verhaal, met de stichting Jarige Job. Hier is maar één actie mogelijk. “Met de verkoop van het boek sponsoren we Stichting Jarige Job. Je koopt twee boeken, waarvan er één voor jou is en de andere voor de Stichting Jarige Job. Zij zorgen er dan voor dat het boek in een verjaardagsbox voor een jarige terecht komt. “

De voorintekening is een groot succes. De eerste schatting van de opbrengst wordt ruim gehaald. ze hoopten minimaal vijftig boeken te kunnen doneren, maar het loopt storm! De eerste druk (1.100 exemplaren) is al vóór het verschijnen bijna  uitverkocht! 800 exemplaren gingen de deur al uit en de opbrengst voor de Stichting Jarige Job is tot nu toe 312 boeken.

Zondag 3 november werd het boek feestelijk gepresenteerd in de Statenzaal van het Noord Brabants Museum dat deze ruimte belangeloos ter beschikking stelde. Enorm spannend natuurlijk voor allemaal, maar vooral voor Merel, die het hele proces van het schrijven van een echt boek al spannend vond, laat staan de aandacht die je als schrijver dan krijgt. Bertram: “Ze zag de fotografen van de paparazzi al in de tuin liggen om een foto van haar te kunnen maken.” Gelukkig viel dat allemaal mee en stonden er twee stralende trotse schrijvers en een stralende trotse illustrator in de Statenzaal.

U kunt deze sponsoractie ook steunen door twee exemplaren van het boek te bestellen. Ga hiervoor naar de website van Skandalon. U betaalt dan €20 voor beide boeken.

Voor meer informatie over de actie kunt u contact opnemen met Bertram Westera: bertram.westera@gmail.com

Daarnaast is het boek ook in de boekwinkel en via de bekende (web)winkels te verkrijgen, maar dan zonder actie. Het boek kost dan €14,50.