Vrij?

Vorige week woensdag waren we zomaar opeens een dag vrij vanwege Navaratri, een hindoefeest. Op zich was die vrije dag midden in de week zeer welkom. Zo konden we even bijkomen van de eerste indrukken van het land, de stad, de training. Vooral die laatste heeft wat tijd nodig (gehad) om te landen.

Ondertussen zitten we  in onze tweede volledige week in Bangalore en na anderhalve week een zwemmen-zonder-zwemdiploma-gevoel zijn we eindelijk ‘echt’ los. We zijn verdeeld in koppels consultants-developer en per koppel hebben we een project gekozen dat we willen uitvoeren. Op deze manier komen alle onderdelen van de training in een echte situatie aan bod: agile, scrum, projectmanagement, ontwikkelen in Salesforce. Populair gezegd: hands-on training. Dit doen we om te zorgen dat we niet ‘alleen maar‘ gecertificeerd terug gaan naar Nederland, maar ook zodat we echte ervaring en een goede basis van Salesforce hebben.

Gisterenmorgen zijn de koppels gemaakt en hebben de koppels een project gekozen. Gisteravond is tot diep in de nacht door de mensen van KVP, het bureau dat onze training verzorgt, gewerkt om ons van zo veel mogelijk informatie te voorzien. Weekplanningen, verzoeken om iets uitgebreider te vertellen hoe ons project eruit moet gaan zien, de toegewezen ‘customers’ vanuit KVP zijn toegewezen. Het kostte vanmorgen dan ook wat meer opstarttijd omdat ik flink wat leesvoer had om te bekijken en te verwerken.

Wat mij opviel in de planning van deze week was, dat 1 november overgeslagen werd en dat deze week in de planning maar vier dagen heeft. Blijkt er morgen weer een public holiday te zijn en zijn we dus vrij. Morgen wordt Karnataka Rajyotsava gevierd, de ‘geboorte van de staat Karnataka (klemtoon op ‘na’), en precies, daar is Bangalore de hoofdstad van. Op 1 november 1956 werd de toenmalige staat Mysore samengevoegd met andere Kannada-sprekende gebieden om een gezamenlijke  staat te vormen. Eerst heette de staat nog Mysore, maar die naam is op 1 november 1973 veranderd in Karnataka. Dat de festiviteiten ook een talig karakter hebben, laat het feit dat boeken in deze taal juist op deze dag uitgegeven worden mooi zien.

Ik ben benieuwd naar de feestelijke ‘look’ van de stad morgen. Er zouden overal rood-gele vlaggen moeten hangen. Het is alleen vandaag al de hele dag aan het regenen, met dank aan de cycloon die  zich momenteel over het zuiden van India beweegt. De voorspellingen voor morgen zijn helaas niet veel beter. Gelukkig hebben we hier alleen last van de nattigheid en niet van de wind.

Dat er sinds vandaag een andere wind door de trainingsruimte van het hotel waait, hebben we gemerkt. Na een hele dag redelijk intensieve Salesforce-training met, net als gisteren,  een quiz tot slot, stonden rond half 6 onze customers van KVP klaar om ons aan het werk te zetten met het project. De koppels verspreidden zich in het hotel, op zoek naar een plekje om de zaken te bespreken. Wij belandden in het kantoor van de hotelmanager. Daar bespraken we de opdracht, verhelderden deze zodat we zeker weten wat de opdracht is en hoe het eindproduct er (ongeveer) uit moet gaan zien. Wij gaan een HR-app makken waarin zowel HR zelf, de managers en de medewerkers hun gegevens kunnen inzien en eventueel verwerken en bewerken. HR van alle medewerkers, het management alleen van de medewerkers van de betreffende afdeling en de medewerker alleen die van zichzelf. Na het gesprek gaan we meteen aan de slag met de user stories, het uitwerken van de behoeftes van de klant, vanuit de verschillende invalshoeken (HR, manager en medewerker). We kunnen toch pas vanaf half acht dineren.

Tijdens het eten blijkt dat de verschillen tussen de koppels nogal groot zijn. Sommige koppels hoeven pas na het weekend het een en ander te laten zien, van anderen wordt verwacht dat ze ook na thuiskomst in Nederland nog (maanden) aan de app werken om het af te maken. Dat we het project er in de avonduren bij doen, naast het volgen van de training en het leren van de boeken bij de training is, tja, eigenlijk gewoon heel veel werk.

Ach, we zijn morgen vrij. Toch?