Lied vol sentiment

Dominant als hij vanmorgen was op twitter en nieuwsgierig als ik ben, kon ik het natuurlijk niet laten het, heus, heel eventjes maar, te beluisteren. Zou het echt zo slecht zijn als wordt beweerd?

Ja, volgens het overgrote deel van de tweets die ik tegenkom.

Koningslied 1koningslied Youpkoningslied 7

Of valt het toch mee? Positiever dan deze kon ik niet vinden.

koningslied 9koningslied 8

Deze link naar een artikel op de website van NRC.nl met de tekst en de video (voordat ‘ie korte tijd verwijderd werd) kwam ik tegen in mijn facebook timeline. En ja, het is gelukt, ik heb het volgehouden, ik heb het hele koningslied gehoord en ik heb meegelezen met de tekst. En dat moeten we straks allemaal zingen? Het meelezen van de tekst is al voldoende om over de onnatuurlijke zinnen te struikelen. Daarbij rijmt het ook voor geen meter, en dat is toch ook een houvast om een lied te laten ‘hangen’ bij mensen, naast de melodie.

Dat het ‘groot nieuws’ is, dit lied, bewijst wel dat zelfs het, tijdelijk, van YouTube verwijderen van de video met de tekst.

koningslied NOS

Dat het afbranden van het lied op twitter ‘groot nieuws’ is, bewijst de berichtgeving hierover. Bijvoorbeeld door de Volkskrant.

koningslied 2

Sylvia Witteman is zelfs een petitie gestart en haalt daarmee het nieuws. Ze wordt hiervoor zelfs door De Wereld Draait Door benaderd. Daar zitten vanavond ook Marco Borsato en John Ewbank, de mannen achter het lied. Hoe pittig zal de discussie zijn vanavond? Ik kijk!

koningslied 15koningslied 4

De negatieve teneur op mijn timeline en op de hashtag #koningslied en alle aandacht in de media,  roept bij mij de vraag op hoe de sentiment analyse van het Koningslied op de sociale media kanalen eruit ziet.

Mijn eerste indruk is dat er op de sociale media vooral gemopperd wordt over het lied en dat degenen die het wel mooi vinden zich op de sociale media niet uiten (durf daar nog maar eens voor uit te komen), maar het mooi-vinden omzetten in een download van het lied. Of zijn de ‘mooi-vinders’ geen tweeps en / of facebookers?

Zoals te verwachten heeft  “Het Koningslied (…) binnen enkele uren de eerste plek van de Nederlandse iTunes-hitlijst bereikt. Zowel een woordvoerder van het Nationaal Comité Inhuldiging als van platenmaatschappij Universal laat weten blij te zijn met de koppositie.” ( Bron: NU.nl ). Maar of je daar nou zoveel waarde aan moet hechten.

Koningslied 11Koningslied 13

Dat het in elk geval voer voor satire is, laat het aantal nieuwsberichten op de website van  van De Speld zien: Nederland getroffen door muzikale aanslag, Nederland verenigd in blinde haat tegen Koningslied, Koningin bezoekt slachtoffers Koningslied, en het aantal  reacties die deze berichten krijgen.

Ook NRC kon een sarcastische tweet niet onderdrukken:

koningslied 16

Ik ben in elk geval zeer benieuwd naar de cijfers en grafieken van de sentimentmetingen en -analyses. Zou mijn indruk juist zijn?

Comments are closed.