Au!

Ze zitten allebei op het tuinpad. Snuit op de grond. Staart zwiept heen en weer. Ze zijn ergens op gefocust en het duurt even voordat we door hebben waarop.

Een beestje. Zo veel is duidelijk. Wat voor beestje nog niet. Het is redelijk groot, vanaf een meter of vier zien we het duidelijk over de stenen kruipen. Zwalken eigenlijk. Als we een wit kontje zien hobbelen en daarna ook het geel-zwart van de rest van zijn lijf zien, herkennen we de hommel. Waarschijnlijk heeft het beestje al een tik gehad, hij vliegt niet meer.

Het gewandel wordt op de voet gevolgd door onze twee doerakken. Af en toe steken ze een poot uit, gaan ze gaan precies in zijn looprichting liggen en vliegen een eind in de lucht als de hommel te dichtbij komt.

Wij bekijken dit allemaal vanaf een afstandje en genieten. Niet van die hulpeloze hommel, want eigenlijk is dat best zielig. Wel van onze beestjes die vol overgave naar hem kijken en eigenlijk best een beetje bang zijn. Ze besluipen wel, maar vallen niet aan. Het zal de eerste keer zijn dat ze een hommel zien. Ze zijn nog geen jaar oud.

Totdat Koos de stoute schoenen aantrekt en de hommel een tik uitdeelt. Dat heeft ie geweten. Hij wordt namelijk onmiddellijk te grazen genomen en heeft de angel van de hommel in zijn voorpoot zitten. Hij druipt af en hinkt naar de trampoline, eenmaal daaronder kan hij zijn wond gaan likken. Dat doet hij dan ook vol overgave. Als dat maar goed gaat. Kunnen katten eigenlijk allergisch zijn voor dit soort steken?, flitst er door mijn hoofd. Nou ja, in de gaten houden dan maar. Hij zal in elk geval zijn lesje wel geleerd hebben.

Ook Dreumel kiest eieren voor zijn geld en neemt afstand van het wandelende ding. Wel blijft hij hem volgen.

Koos drentelt na de door hem zelf toegepaste eerste hulp bij hommelprikken, richting picknicktafel en gaat nu daar onder liggen. Op die manier kan hij Dreumel en hommel goed in de gaten houden. Die laatste hobbelt en zwalkt nog even door. Niet lang, een hommel steekt maar één keer.

Komt Dreumel daar even goed weg.

20130619_201644 kleine uitsnede (dreumel)20130619_201924 kleine uitsnede (koos)